“2013 yılında kaybeden kent: Malatya”

Cumhuriyet Halk Partisi Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ve CHP İl Başkanı Enver 2013 yılını değerlendirerek, Malatya’nın her konuda kaybeden bir il olduğunu dile getirdiler. Ağbaba, 2013 Yılı hem Malatya’mız için hem de Türkiye için kayıplarla dolu bir yıl oldu. Türkiye’nin kayıplarını hepimiz yaşayarak gördük. Sokaklarda özgürlük isterken hayatını kaybeden gençleri de, evinde para sayan gençleri de gördük. Malatya’nın yaşadıklarını her fırsatta dile getirmeye çalıştım. 2013 Malatya için unutulmaz bir yıl oldu” derken Enver Kiraz ise, “2014’e adım atmışken Malatya eğitimden sağlığa, tarımdan ekonomiye büyük kayıplar yaşamaya devam etmektedir. 11 yıllık AKP iktidarı döneminde çalışan fabrikaları teker teker peşkeş çekilen, bölge müdürlükleri kapatılan, gelişmek yerine gerileyen bir Malatya ile karşı karşıya kaldık” ifadelerini kullandı.
MALATYALI ÜRETİCİ 4 KAT FAKİRLEŞTİ
Ağbaba, ‘2013, kaybetmeye alışmış bir kentin kaybedecek bir şeyinin kalmadığı yılın adı oldu’ diyerek: “Malatyalı üreticiler emeklerini, gelecek hayallerini kaybettiler. Kayısılarını don vurdu, dolu vurdu. TARSİM vurdu. Ziraat Bankası vurdu. Kayısılarını 2 liraya bile satamayan binlerce üretici banka kredileriyle, faizle, borçla 2013’e veda etti.2002’de 1 litre mazot için yarım kilo kayısı veren üretici 2013’de 2 kilo kayısı vermek zorunda kaldı. Malatyalı üretici sayenizde tam 4 kat fakirleşti. Kayısıdan sonra elma da dibe vurdu. Ağaçların üstü elma, dipleri elma. Meyve suyu fabrikaları bile almadı. 10 kuruşa elmasını satamayan Doğanşehir, 2013’ü kara yıl ilan etti. Üreticiler bu yıl ne yapacaklarını hala kara kara düşünüyor. Tarım üreticileri ne yaşıyorsa, hayvan üreticileri de aynı çileyi çekti. Meraları peşkeş çekildi, hayvanları aç kaldı. Samanla besleyelim dediler. Pişman oldular. Sütü 60 kuruşa satıp samanı 1 liraya alınca kurtuluşu da ineklerini kesmekte buldular. Sütün litresi sudan da ucuz, samandan da. Üreticiyi koruyoruz diyenlere Malatyalılar bir kez daha el sallıyor” dedi.
“EN ÇOK KAYBEDEN: MALATYA’NIN TAŞI TOPRAĞI SUYU OLDU”
‘Malatya’da 2013 yılının doğa için de ölüm yılı olduğunun altını çizen Ağbaba: “Köylerin içine kadar maden ocağı açılmasına, 600 bin kişinin içme suyunu karşılayan Kaptaj’ın dibine taş ocağı kurulmasına, doğa harikası Fethiye’nin yanı başına çimento fabrikası açılmasına, akarsuların çayların ortalarına HES’ler kurulmasına izin verildi. 2013 yılında en çok kaybeden Malatya’nın geleceği oldu. Malatya’nın taşı, toprağı, suları oldu. 2013 yılında Kürecik İsrail’i korumaya, Malatya’yı riske atmaya devam etti. Yolunu asfaltladıkları Kürecik Üssü’nün içine bugüne kadar hiçbir Türk yetkili giremedi. Ama ABD’li bir silah tüccarı 2013 yılında elini kolunu sallayarak girebildi. Bu ayıp da tüm Türkiye’ye yetti. 2013 yılında Doğu-Batı arasında tüm yolların kesiştiği yerde olan Malatya’ya hızlı treni 10 yıl sonra 2023 de müjdelediler. Yıllardır atıl bekleyen Vagon Onarım Fabrikasını parçalayıp satarken, başka şehirlere vagon onarım fabrikası açmayı da marifetmiş gibi reklam ettiler. Hızlı trende kandırılan Malatya, 2013’de karayollarında da çok gol yedi. 2013’de Malatya –Sivas Karayolu, Arapgir Çevre Yolu hala bitirilemedi. Karahan ve Erkenek Tünellerinden araçlar geçemedi. İnatla ‘yapacağız’ dediler ama 6. yılında da Kuzey Çevre Yolu 1 metre bile ilerlemedi.43 yıldır bekleyen Malatya-Adıyaman yolu 44. yılında da bitirilemedi. Kapıkaya ve Boztepe Barajları’nın sulama kanalları 2013 yılında hala yapılmadı. Şerefhan Deresi baraj gölüne akıtılmadı. Yoncalı Barajı’nın inşaatına başlanmadı. Tarlalar çorak, köylüler sahipsiz kaldı” ifadelerini kullandı.
“MALATYA’DA EĞİTİM İFLAS ETTİ”
CHP İl Başkanı Enver Kiraz ise Malatya’da eğitimin iflas ettiğini iddia ederek: “ AKP’ye verdiği desteği her yıl gerileyerek ödeyen Malatya, 11 yıllık gerilemesine 2013 yılında da devam etmiştir. 2014 yılına adım atarken Malatya’nın genel durumuna bir göz atalım; Malatya Valiliği’nce bastırılan ‘‘Malatya Eğitim Raporu’’ kitapçığında Malatya’da eğitimin iflas ettiği görülmektedir. Raporda eğitime sağlanan imkânlar Türkiye ortalamasının üzerinde olmasına rağmen merkezi sınavlarda elde edilen başarı Türkiye ortalamasının altındadır. 2013 yılında Yükseköğretime geçiş sınavında 81 il arasında 41. Sırada yer almıştır. AKP Hükümeti, çiftçilerle barışık değil, hep kavgalı olmuştur. Malatya’ da 70 bin çiftçi ailesi tarımla uğraşmaktadır. Üretici Malatyalıların mağduriyeti her geçen gün artmaktadır. Kayısı para etmemekte, pancar ve tütüne kota konulması sonucu üretim daralmıştır. Tarım ve hayvan üretici girdileri yüzde yüze yakın pahalanmıştır. Üreticiler icra dairelerini yol eylemiştir. Türkiye tarihinde ilk defa saman ithaliyle, hayvanlarını otlatacak meraları elinden alındığı için çareyi besiciliği bırakmakta bulan üreticilerle karşılaştık. Bir türlü tamamlanamayan barajlarla, sulama kanallarıyla binlerce çiftçi mağdur edilmiş, sulama sorunu bir türlü bitirilememiştir. Olan suyu tarlaya götüremeyenler, akarsuları da üreticilerden alıp para karşılığı HES şirketlerine peşkeş çekmişlerdir. Şehrimizin iki yakasında vatandaşlarımıza hizmet etmekte olan devlet hastanelerinin teke düşürülmesi şehrin bir yakasını mağdur etmiştir. Başbakanın hayalim dediği şehir hastaneleri projesi Malatya’ya uğramamıştır. Çevresindeki iller içinde çevre yolu olmayan tek il Malatya, AKP’den karayolları konusunda da istediği hiçbir hizmeti alamamıştır. Yıllardır bir metre ilerlemeyen Kuzey Çevre yolunun da akıbetinin ne olacağı bilinmektedir. Erkenek ve Karahan tünelleri hala tamamlanamamıştır. Sivas Karayolu’na yıllar sonra başlanabilmiştir. Dünya kuru kayısı üretimin %85’ini tek başına karşılayan bir şehir ekonomik bunalımda olur mu? Maalesef Malatya bu büyük tekelci gücünü kullanamamakta, üretim ve pazarlama konusunda yapılan yanlışlar nedeniyle geleceğini kendi elleriyle yok etmektedir.1. ve 2. Organize Sanayi Bölgesi tam kapasiteyle çalışamamakta, yeni teşvik sistemi Malatya’ya kayıplar yaşatmıştır. İşsizlik önüne geçilemeyecek boyutlara ulaşmıştır. Malatya merkezi çarpık kentleşmeyle, herkes için çileye dönen trafik sorunuyla, geciken hizmetlerle, yapılıp sökülen kaldırımlarla, halktan talep edilen kaldırım paylarıyla, sıkışmış vizyonsuz bir kent görünümü almıştır. Malatyalılar kendilerini 2. Sınıf insan gören anlayışa, yaklaşan yerel ve genel seçimlerde gerekli cevabı vererek dur diyecektir” şeklinde konuştu Haber Merkezi
YORUMLAR
BENZER HABERLER
KÖŞE YAZARLARI
Tüm Yazarlar