Dolar : Alış : 32.2596 / Satış : 32.3177
Euro : Alış : 34.8189 / Satış : 34.8816
HAVA DURUMU
hava durumu

malatya

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 15 Kategoride 15943 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

“Keklik üretme istasyonu prejtijimizdir”

21 Mart 2014
Ana Sayfa » EĞİTİM » “Keklik üretme istasyonu prejtijimizdir”
“Keklik üretme istasyonu prejtijimizdir”

İnönü Üniversitesi Eczacılık Fakültesi ile Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü beraber düzenlendiği çalıştayda “Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Eczacılık ve Ormancılıktaki Önemi” ele alınıyor. Çalıştayda konuşan Rektör Çelik: “Dünyanın birçok ileri ülkelerinde üniversitelere ayrılan bütçelerin kısıtlanmaya başladığı görülürken, bizde ise çok şükür bunun tam tersine bir gelişme sağlanmaktadır. Bu arada, biz de bilginin ticarileşmesi, ülke kaynaklarının toplum yararına kullanılması için üzerimize düşen rolleri hayata geçirmeyi başardık” dedi.

Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen çalıştayın açılış programına Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, Rektör Yardımcısı ve Eczacılık Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. İsmail Özdemir, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Asım Künkül, Prof. Dr. Yusuf Türköz, Elazığ Orman Bölge Müdürü Ziya Polat, farklı üniversitelerden çok sayıda bilim insanı ve öğrenciler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan çalıştayda konuşan Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, “Dünyadaki üniversitelerin üniversite algısının son 20 yılda değişmeye başladığını görüyoruz. Bizde de bu algı değişimi kendini yavaş yavaş hissettirmeye başlamış bulunuyor. Bugün üniversiteler, sadece kaliteli ve teorik bilgisi yerinde elmanlar yetiştirmiyor, sadece bilim ve teknoloji de üretmiyor. Bunların yanında artık sosyal sorumluluk projelerine de el atmaya başladılar. Tabii bu arada bilginin ticarileştirilmesi konusu da gündeme geldi. Dünyanın birçok ileri ülkelerinde üniversitelere ayrılan bütçelerin kısıtlanmaya başladığı görülürken, bizde ise çok şükür bunun tam tersine bir gelişme sağlanmaktadır. Bu arada, biz de bilginin ticarileşmesi, ülke kaynaklarının toplum yararına kullanılması için üzerimize düşen rolleri hayata geçirmeyi başardık. Üniversitemizde kurulan ve sonra Orman ve Su İşleri Bakanlığına tahsis ettiğimiz Keklik Üretme İstasyonu ile yıllık 10.000’in üzerinde keklik üretilerek doğaya bırakılmaktadır. Bu hizmetin Üniversitemiz için bir prestij olduğuna inanmaktayım. Ayrıca kampüs içerisinde 16 dönümlük bir arazide adına sempozyumların düzenlendiği alıç, ceviz ve değişik türden fidelerin dikilmesiyle Üniversitenin ağaçlandırılması sağlandı. Buna paralel olarak Üniversitemiz bu alandaki bilgi birikimlerini, donanımları ve pratik ihtiyaçları göz önünde bulundurarak yeni kurumlar ve yeni algıları hayata geçirmek için çalışmalar yapmaktadır. İnşaatı devam eden ve bir aya kadar hizmete hazır hale gelecek olan Eczacılık Fakültesi binamızda öğrencilerimiz daha modern bir ortamda eğitimlerine devam edeceklerdir.” şeklinde konuştu.

“Bazen Üniversitelerin birtakım özelliklerine göre sınıflandırıldığını görmekteyiz. Başarı olarak gösterilen çeşitli sınıflandırmaların hiçbirisinin gerçek yaşamla, topluma katkısıyla ilgili yeterlilikte olmadığını ifade etmek istiyorum.” diyen Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Üniversitelerdeki öğretim üyelerinin sahip olduğu bilgiler, eğer ülkemize katma değer sağlamıyorsa, ülkemizi dışa bağımlılıktan kurtaracak yeni bir konuma, bir çalışmaya ve ekonomik değere yükseltmiyorsa, kısacası toplumumuzun ihtiyaçlarını karşılamıyorsa, bu bilgilerin, entelektüel bir faktör olmaktan öteye gitmeyeceğini düşünüyorum. Bilgi ve birikimini üniversitenin bilgisiyle birleştirerek bu bilgiyi ürüne dönüştüren ve ülkemizin kaynaklarına katma değer sağlayan ticari girişimcilere ihtiyaç vardır. Bu girişimciler dışarıdaki sanayicilerin arasından çıkmasa bile, bundan sonra yetiştirdiğimiz öğrencilerin bir kısmı bu işlerle uğraşacaklardır. Yani ticari bir girişimci olarak çalışmaya yönlendirileceklerdir.”

Çalıştayla ilgili bilgiler veren Rektör Yardımcısı ve Eczacılık Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. İsmail Özdemir, “Dünyanın gelişmiş ülkeleri özellikle tedavide bitkisel kaynaklara yönelmiş durumdadır. Tedavilerde kullanılan ilaçların önemli bir kısmı doğal kaynaklı ilaçlardan oluşmaktadır. Doğal kaynaklı ilaçların kullanım oranı gelişmiş ülkelerde %60, gelişmekte olan ülkelerde ise %4 civarındadır. Ülkemizin birbirinden farklı yeryüzü şekilleri ve değişik iklim tiplerini barındırması, zengin bir biyolojik çeşitliliğin gelişmesine neden olmuştur. Ancak bu kadar çeşitliliğe rağmen bitki yetiştiriciliği ve ihracatı bakımından istenilen düzeyde bulunmamaktadır. Bu anlamda istenilen düzeye ulaşabilmemize katkı sağlayacağını düşündüğümüz ‘Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Eczacılık ve Ormancılıktaki Önemi’ başlıklı çalıştayımızın başarılı geçmesini diliyorum.” dedi.

Yaptıkları konuşmalarda Türkiye’nin tıbbi ve aromatik bitkiler bakımından çok zengin bir ülke olduğuna vurgu yapan Elâzığ Orman Bölge Müdürü Ziya Polat, Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Daire Başkanı Fuat Şanal ve Tüm Eczacı Kooperatifleri Birliği üyesi Ecz. Serdar Karaağaç, ülkemizin sahip olduğu biyolojik çeşitliliğinin farkında olup bu zenginliğimizi bilimsel açıdan ele alarak bitkisel ilaç üretimindeki konumumuzu ileriye taşımamız gerektiğini vurguladılar.

İki gün sürecek olan çalıştayda; odun dışı orman ürünlerinin ekonomiye kazandırılması, Türkiye’nin önemli tıbbi ve aromatik odun dışı orman ürünleri, tıbbi ve aromatik bitkiler ve kalite, odun dışı orman ürünlerinin potansiyel dağılım haritası, önemi, toplama standardı ve kullanım alanları, halk ilacından ilaç geliştirilmesinde saha ve deneysel çalışma tasarımının önemi gibi konuların ele alınacağı ve tartışılacağı öğrenildi. Haber Merkezi

 

YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

İlgili Terimler :
TemaFabrika