TAHTA ÇİVİLİ AYAKKABI TESCİL EDİLDİ
Kendine özgü tasarımı ile sadece Arapgir’de üretilen Tahta Çivili Ayakkabı, “Coğrafi İşaret Tescil Belgesi” aldı. Arapgir Belediyesi’nin Türk Patent ve Marka Kurumu’na yaptığı 2012.2021 tarihli başvurusu onaylandı. Buna göre, Arapgir Tahta Çivili Ayakkabı 09.12.2022 tarihinde tescil edilmiş oldu.
Kendine özgü tasarımı ve uzun yıllar kullanımı ile Arapgir’den başka yerde yapılmayan Tahta Çivili Ayakkabı, ilçede bu sanatın son ustalarından Erol Hakan tarafından imal ediliyor. Sınırlı sayıda yapılan ve özel müşterileri olan bu ayakkabıların yüzünün hakiki deriden olması, tabanının hakiki sığır köselesinden, iç astarının ise meşinden yapılması ayrıcalıklı özelliği olarak nitelendiriliyor.
Yöremizin geleneksel el sanatlarından biri olan Tahta Çivili Ayakkabı’yı farklı kılan bir başka özellik ise; köselenin saya kısmı ile birleştirilmesinin yapıştırılmak veya dikilmek yerine tabana gürgen veya fırınlanmış kayın ağacından yapılan 4-5 mm. boyutundaki ahşap çivilerle monte edilmesin kaynaklanıyor. Yöremizin el sanatlarının dikkat çeken bir ürünü olan bu kunduralar, sağlamlığı ve rahatlığı yanında taşıdığı otantik değer nedeniyle günümüzde hala kullanılıyor.
Tek Temsilcisi
Tahta Çivili Ayakkabı’nın günümüzde Arapgir’de tek temsilcisi Erol Hakan. Dedesinden babasına, babasından da kendisine kalan ve mevcutta bu mesleği sürdüren ayakkabı ustası 65 yaşındaki Erol Hakan, yarım asırdır el emeği göz nuruyla tahta çivili ayakkabı üretiyor.
Erol Hakan, yaş köselelere tahta çiviler monte ederek sağlamlaştırdığı ayakkabıları makinelere inat tahta çivi bulana kadar üretmeyi planlıyor. 13 yaşında başladığı mesleği, 52 yıldır sürdürdüğünü belirten Ayakkabı Ustası Erol Hakan, yarım asırdır el emeği göz nuruyla tahta çiviler kullanarak ayakkabı ve yemeni üretiyor. Hakan, tahta çivili ayakkabının Türkiye’de 82 yıldan buyana var olduğunu ifade ederken şu anda ilçemizde Tahta Çivili Ayakkabı yapan ustanın olmadığını, çırak bulamadığı için bu sanatın yok olmasından endişe duyduğunu belirtiyor. Erol Hakan, dikiş makineleri ve güçlü yapıştırıcılar olmadan önce tahta çivili ayakkabıların üretildiğini ifade ederek, “O dönemlerde Türkiye’nin her yerinde bu iş kolu yapılıyordu. Tabii tahta çivili kunduralar yapılırken daha sonra dikiş ve yapıştırmayla ayakkabılar üretilmeye başladı. Biz dededen, babadan devraldığımız bu mesleği geleneksel usullerle el emeği harcayarak Arapgir’de yaşatmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Başkan Cömertoğlu’ndan teşekkür
Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu Arapgir Belediyesi olarak bu el sanatının ilçemizde yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması için tescillenmesi gerektiğine inandıkları belirterek bu amaçla yapılan başvurunun sonuçlanmış olmasından son derece memnun olduğunu söyledi. Başkan Cömertoğlu “Türk Paten ve Marka Kurumu, Coğrafi İşaretler Dairesi Başkanlığı’na yaptığımız başvuru sonucunda Arapgir ile özdeşleşen ve simgesi haline bu geleneksel el emeği ürünümüze “Arapgir Tahta Çivili Ayakkabı” ismi ile Coğrafi İşaret Tescil Belgesi verilmiştir. Emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi. (HABER MERKEZİ)
YORUMLAR
BENZER HABERLER
KÖŞE YAZARLARI
Tüm Yazarlar