Dolar : Alış : 32.4527 / Satış : 32.5111
Euro : Alış : 34.8255 / Satış : 34.8882
HAVA DURUMU
hava durumu

malatya

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 15 Kategoride 15943 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

XVII. ULUSLARARASI KAYISI ISLAHI VE YETİŞTİRİCİLİĞİ SEMPOZYUMU MALATYA’DA BAŞLADI

08 Temmuz 2019
Ana Sayfa » GÜNDEM » XVII. ULUSLARARASI KAYISI ISLAHI VE YETİŞTİRİCİLİĞİ SEMPOZYUMU MALATYA’DA BAŞLADI
XVII. ULUSLARARASI KAYISI ISLAHI VE YETİŞTİRİCİLİĞİ SEMPOZYUMU MALATYA’DA BAŞLADI

Vali Aydın Baruş 17. Uluslararası Kayısı Islahı ve Yetiştiriciliği Sempozyumuna katıldı.

17. Uluslararası Kayısı Islahı ve Yetiştiriciliği Sempozyumu 12 ayrı ülkeden akademisyenlerin katılımı ile Malatya Turgut Özal Üniversitesi ve Kayısı Araştırma Enstitüsü’nün ev sahipliğinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Malatya Valiliği, Malatya Büyükşehir Belediyesi, Malatya Turgut Özal Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Malatya Kayısı Araştırma Enstitüsü ve Uluslararası Bahçe Bitkileri Derneği’nin (ISHS) himaye ve katkıları ile başladı.

Sempozyumun açılışına Vali Aydın Baruş, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü ve Sempozyumun Onursal Başkanı Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar (TAGEM) Genel Müdürü Özkan Kayacan, Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Sezai Ercişli, STK Temsilcileri, yerli ve yabancı akademisyenler, kamu kurum ve kuruluş yöneticileri ile temsilcileri katıldı.

Konuşmaların ardından söz alan Vali Aydın Baruş, “17. yüzyılda hepimizin bildiği gibi Evliya Çelebi’nin Malatya kayısısını anlatırken kullandığı ifadeler o zaman bile bu meyvenin, halkın beslenmesinde ve ticaretinde önemli bir unsur olduğunu vurguluyor. Yüzyıllardır yetiştirdiğimiz bu meyve özellikle son 40 yıla kadar ticari olarak çok bir değer ifade etmemekteydi. Ancak son 40 yılda Malatya’da ki kayısı ağacı ciddi arttı. Bugün yaklaşık 88 bin hektarlık alanda 7 milyon 800 civarında kayısı ağacı olduğunu biliyoruz. Malatya tarım topraklarının yaklaşık yüzde 20′ye yakını kayısı ağaçlarıyla kaplıdır. Kayısı deyince Malatya’da akan sular durur. Çünkü kayısı hem ekonominin bir parçası hem yaşam kültürüdür, hem insanların umududur.

Son 40 yılda kuru kayısının ticari bir meta haline gelmesi, Malatya ticaretinde, ekonomisinde bilim adamlarının yaptığı çalışmalar doğrultusunda bu olmuştur. Çünkü özellikle bu yöreye has, Malatya’ya özgü bir kayısıya sahip olmak Malatya için övünç kaynağıdır. Bunu dünyanın başka yerinde başaramazsınız. Çünkü iklim, bu sıcaklık, bu rüzgâr ve coğrafyanın bu şekilde yerleşimi dünyanın başka yerinde yok. Dolayısıyla Kayısı Araştırma Enstitümüzün çalışmalarıyla bu kayısı çeşitleri Malatya için çok önemli hale gelmesi ve kuru kayısı ticaretinde Malatya’ya büyük kazançlar sağlamıştır. Ama Malatya kayısının hak ettiği değeri bulması için üzerinde daha fazla çalışacağız ki bugün ki çalışma kayısı kültürüne, kayısı ıslahına yönelik çalışmalara çok önemli katkılar sağlayacaktır. Bu Sempozyuma katılan bilim insanlarına çok ama çok teşekkür ediyorum. Dünya kayısısı üzerine yapılacak çalışmalarda Malatya’nın öncülük etmesi bizim için gurur vesilesidir. Bu anlamda Malatya Turgut Özal Üniversitemize, Kayısı Araştırma Enstitümüze, Tarım Bakanlığımıza bu toplantıya vermiş olduğu katkılardan dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Vali Baruş, sempozyuma katılan akademisyenlere plaket takdim etti. HABER MERKEZİ

 

YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

İlgili Terimler :
TemaFabrika